Sarbatori Locale

 

In 6 ianuarie, participau la sfintirea apei care se facea la raul Mures, pana cand s-a taiat canalul de la „Taietura”. Oamenii aduceau agheasma la Biserica pe care o foloseau la baia copiilor la nastere si la spalatul mortilor. Se puneau ramuri de prun si mar in apa sfintita. Daca ramurile tinute in casa aveau multe flori oamenii stiau ca vor avea multe fructe.

In 2 februarie stil vechi de sarbatoarea Stretenia”. La Sfantul Toader (San Toader) era obiceiul ca oamenii sa-si faca o curatenie corporala generala. Se faceau colaci care se ofereau ca pomana pentru mortii casei.

In 9 martie/23 martie, de Ziua Sfiintilor se facea fum sub pomi pentru a-i proteja de inghet si de omizi.

Sarbatoarea Sfantului Gheorghe (Sangiorzul – 23 aprilie) marca sosirea definitiva a primaverii. Se punea urzica la usile camerelor, la ferestre, la grajduri pentru a impiedica intrarea stihiilor, a strigoilor si a altor plasmuiri mostenite din credinta trecutului indepartat.

 

Cu o saptamana inainte de Pasti se sarbatoreau Floriile, cu ramuri de salcie sfintite la biserica. Floriile era sarbatoarea copiilor care se impartaseau dimineata, iar dupa masa aduceau remuri de salcie la biserica, purtand clopoteii in maini. Aceasta era cea mai importanta manifestare comunitara a copiilor din asezarea locala. Manifestarile continuau in saptamana mare a Pastilor.

Rusaliile era considerata ca o sarbatoare – Praznic (la fel ca si Pastele si Craciunul), dar pentru ca este in toiul lucrarilor de camp nu s-a bucurat niciodata de fastul celorlalte sarbatori.

La 24 iunie erau Sanzaienile, considerata sarbatoarea florilor de camp.

Sfantul Ilie, la 20 iulie, era punctul culminant al verii. Urmau primii soli de toamna: noptile mai lungi si mai racoroase.

De la Probagie (6/20 august) oamenii gustau strugurii timpurii. Ei duceau strugurii la biserica.

 

Sfanta Maria, 15 august, era sarbatoare mai insemnata: se spoia exteriorul caselor, se organiza pelerinajul la Manastirea Bodrog.

La Ziua Crucii, 14 septembrie, incepea recoltarea nucilor.

La 14 Octombrie se sarbatorea Sfanta Paraschiva, cunoscuta in sat sub numele de „Vinerea Mare”. Pana la aceasta data bunii gospodari terminau culesul porumbului si semanatul graului.